Početna stranicaVilla Paola | Rustikalna kučaRabac apartmaniZanimljivosti Kršan, Rabac, IstraBar, Valner i o namaKontakt
Rezervacija
KršanRabacIstra
Kršan

Kršan se opravdano može pohvaliti bogatom kulturnom i povijesnom baštinom koja u pojedinim mjestima datira još od 11. stoljeća.

Ljepotu i raznolikost osjetit ćete bilo da započnete svoj posjet općini od kršanskog Kaštela, gdje je pronađen Istarski razvod, plominske crkvice Sv. Jurja Starog koja krije najstariji poznati glagoljski natpis – Plominski natpis, zapadnih masiva Učke i kaštela Kožljak, romaničke crkve Sv. Kvirina i freske iz 15. stoljeća s detaljima prikaza poklonstva poznatog slikara Alberta, mjesta Čepić i istoimenog jezera koje se isušuje i pretvara u obradiva polja ili od najmlađeg naselja u Istri - Potpićna.

Na području općine Kršan isprepliću se ostaci glagoljske i sakralne baštine te starih obrta s modernom turističkom ponudom i raznovrsnošću gastronomskih užitaka.
Brošura Kršana i okolice >

Kršanski Kaštel

Od starog kaštela do naših je dana sačuvana visoka četverostrana kula, oko koje se kasnije razvio obrambeni i stambeni sklop zgrada. U kaštel se ulazi stubištem kroz vežu povezanu sa zatvorenim dvorištem s cisternom u sredini. Probijanjem vratiju dvorište je kasnije otvoreno prema gradu. Uz dominantnu kulu, kompleks kršanskog kaštela sastoji se od više prostorija za posadu i oružje, velike zgrade u kojoj su živjela vlastela i velike odvojene kuhinje.

Kršonski pir

Folklorni izričaj narodnog običaja vjenčanja karakterističan za Kršan i okolicu, tijekom devet scena autentično prati udvaranje, zaruke i vjenčanje između mladića Morka i djevojke Tonine, a završava krštenjem njihova djeteta.

Otvori stranicu >

Biciklističke staze

Biciklističke staze

Od brdovitog sjevera do priobalja na dva kotača Od sjevera do juga, od istočne do zapadne obale Istre, na gotovo 2.600 kilometara proteže se šezdesetak ucrtanih bike staza. Manje ili više uređene i ostale, još neucrtane, bike staze prekrile su Istru poput paukove mreže. Oko 70 posto staza su mountain, odnosno bijeli, poljski ili šumski putevi, dok su ostale asfaltirane.

Kršan je atraktivna destinacija (i) za ljubitelje biciklizma. U tom se dijelu Labinštine nalaze četiri biciklističke staze, među kojima valja izdvojiti stazu Istarskoga razvoda – ime je dobila po jednom od najpoznatijih i najvrednijih srednjovjekovnih spomenika koji je pronađen u starogradskoj jezgri Kršana. Staza je prilično zahtjevna, duga je 53 kilometra te spaja jedno od najstarijih istarskih naselja s najmlađim gradićem u Istri.
Otvori stranicu >

Trekking

Trekking

Uživajte u laganim šetnjama ili zahtjevnijim pješačkim turama duž krajolika Kršana i okolice. Mnogobrojne pješačke staze kroz prirodu ili uz samo more pružit će Vam odmor za duh i tijelo i učiniti Vaš odmor nezaboravnim.

Želimo istaknuti pješačku stazu koja vodi kroz vrh Sisol (835m) sve do Brseča, malog gradića koji "visi" na strmoj hridi cca 160 m iznad mora. Na vrhu je mala betonska "piramida" s reperom, a desetak metara prije nalaze se dvije "cijevi" za upisne knjige i dva metalna žiga. Ova staza je dio Labinskog planinskoga puta u dužini od oko 40km.

Otvori stranicu >

Stari grad Labin

Biciklističke staze

Srednjovjekovni gradić udaljen je 10 km od Kršana. Gradić s bogatom povijesti i kulturnim nasljeđem, danas grad galerija i umjetnika. Ljeti se održava umjetničko-zabavni program Labin Art Republika, koji predstavlja spoj tradicije i umjetnosti.

Otvori stranicu >

Najviši vrh Istre

Ako želite uživati u jednoj od najljepših panorama u ovom dijelu Europe, popnite se na najviši vrh Učke - Vojak (1401 m), odakle se s kamene kule za vedrih dana pruža fantastični panoramski pogled na istarski poluotok, otoke sjevernog Jadrana, planine Gorskog kotara, Veneciju i Alpe.

Galerija slika >

Riblji specijaliteti

Restaurant Martin Pescador

Restoran Martin Pescador nalazi se tik uz more, u mjestu Trget. Jelovnik je u ovom restoranu posve irelevantan jer se ovdje dolazi zbog svježe ribe koju love vlasnici restorana.

Pogledaj video >